Wat is stress

wat is stress? krijg het antwoord op de vraag

Hoor jij ook bij de groep die bij het horen van het woord ‘stress’ al jeuk krijgt en moe wordt? Je bent lang niet de enige. Veel mensen ontlenen een negatieve lading aan het woord stress. Maar klopt dat wel? Is die negatieve lading wel terecht? Om daar een passend antwoord op te geven proberen we je hieronder mee te nemen in de fysiologie van stress. Met andere woorden; Wat is stress en hoe werkt dat in ons lijf.

Er wordt sinds de introductie van de term stress in de jaren veertig druk gediscussieerd over een allesomvattende definitie. Omdat er vanuit verschillende invalshoeken onderzoek gedaan wordt blijft er tot op de dag van vandaag discussie. Feit is dat we zowel bij potentieel gevaar, als bij bijvoorbeeld een sollicitatie gesprek of het spelen van een wedstrijd ‘stress’ ervaren.
Hongaarse wetenschapper en ‘vader van de stress’ Selye (1956) definieert stress als volgt:

“de niet-specifieke reactie van het lichaam op de eisen van buitenaf (de externe “stressor”) en dus een onvermijdelijk gevolg van het leven”.

Hoewel er dus discussie ontstaat over de meest exacte definitie valt er veel te vertellen over het mechanismen in ons lichaam en brein. Wetenschappers, onderzoekers en specialisten komen steeds meer te weten over het thema en welke organen en breingebieden een rol spelen bij het ontstaan en aanhouden van stress. We proberen het hieronder zo helder mogelijk weer te geven.

  1. De prikkels worden waargenomen door onze zintuigen.
  2. De prikkel wordt geïnterpreteerd als gevaar in onze thalamus (schakelstation). Deze verstuurt rauwe, ongefilterde en minder nauwkeurige informatie naar onze hersenstam.
  3.  Onze meest basale overlevingsfuncties worden geactiveerd in onze herstenstam (amygdala) en hypothalamus (controle kamer over ons onbewuste/automatische stress-systeem). De stress respons zorgt voor aanmaak van CRH an ACTH.
  4. Het para sympathisch systeem wordt actief en onze hypofyse zorgt voor de aanmaak van het hormoon Adrenaline.
  5. Adrenaline verhoogt ons suikergehalte in de spieren.
  6. Wat volgt is een reactie van ons limbisch systeem. Deze zorgt voor de vecht, vlucht of bevries reactie.
    Vervolgens wordt onze ‘bewuste deel’ van onze hersenen actief: de neo cortext. Daardoor kunnen we benoemen wat er gebeurd, krijgen we gedachten over de situatie en gaan we (aangeleerd) gedrag vertonen.

De stresstest

Wil je weten in welke mate je last hebt van stress? Vul de gratis stress test in 5 minuten in. Registreren voor de test is niet nodig. Wel mag je je gegevens achterlaten voor een gratis consult.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Adrenaline en stress

Aangemaakt door onze bijnieren en essentieel bij het ‘overleven’. Adrenaline zorgt ervoor dat ons lichaam primair kan overleven. We belanden dan in de; vecht, vlucht of bevries modus. Ze vernauwen onze vaten, schakelen organen terug en zorgen ervoor dat onze energie gaat naar de spieren, organen en hersenen die we nodig hebben bij het ‘overleven’. Deze hormonen worden relatief snel afgebroken door ons lichaam. Als de dreiging is verdwenen komt ons lichaam weer tot rust.

Acute Stress

De cyclus die we hierboven beschrijven gaat dus over Acute stress. Een pakkend voorbeeld is wellicht die presentatie die je moet geven. Even is het allemaal heel spannen die zaal vol mensen, maar eenmaal achter de rug, merk je dat het lichaam weer rustiger wordt. De adrenaline neemt af en je kunt weer rustig ademhalen. Niks aan de hand.

Maar wat nou als de dreiging blijft? bijvoorbeeld wanneer er een wond of een stressvolle situatie is in onze omgeving aanblijft.

Cortisol en stress

Mocht de dreiging aanwezig blijven, dan wordt er Cortisol aangemaakt. Dit hormoon is altijd in ons bloed aanwezig maar de hoeveelheid schommelt voortdurend. Bij m.n. aanhoudende stressvolle situaties neemt de hoeveelheid cortisol toe in ons bloed. Het zet bijvoorbeeld eiwitten om in glucose en werkt ontstekingsremmend. Uitermate handig als je stress ervaart. Cortisol zorgt er ook voor dat we minder serotonine en dopamine aanmaken. Door die hormonen voelen wij ons gelukkig en blij. Iets wat je niet kunt gebruiken als er gevaar dreigt. Cortisol zorgt er dus voor dat je je somberder gaat voelen. Herken je de signalen? Lees hier meer over stress signalen.

Chronische stress

m.n. dus bij langdurige ofwel chronische stress worden de klachten vaak heftiger. Dit komt dus doordat onze systemen overbelast raken, we worden somber, emotioneler, krijgen een korter lontje. Daarnaast worden we vergeetachtig en krijgt men moeite met concentreren.

Al die hormonen zetten dus een reeks van reacties in gang. Allemaal om te kunnen blijven presteren onder druk. Nadeel is dat onze systemen daardoor overbelast raken. Neem onze amygdala. Dit is het centrum waar onze emoties (m.n. angst,) worden gereguleerd. Waar we normaliter in staat zijn onze angsten te remmen, lukt dat de amygdala niet meer. Een gevolg is dus dat mensen met burn out klachten vaak emotioneler zijn dan voorheen of dat mensen angstklachten ontwikkelen. Sociale angst of agorafobie.

Samen de impact voor de werknemer en uw organisatie minimaliseren?

Neem contact met ons op via het contactformulier en wij plannen samen met u een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Misschien vind je deze artikelen ook interessant...

Het is een mooie vraag aan ondernemers: “Wat is nu eigenlijk jouw onderscheidend vermogen?” Waar je verwacht dat ze daar gemakkelijk een antwoord op geven, is de praktijk weerbarstig. Sommigen slaan zelfs helemaal dicht. Jos Gerritsen van InspiratieLoods in Zwolle heeft daar gelukkig niet veel last van….
Je herkent het waarschijnlijk wel: je hebt hard gewerkt, boodschappen gedaan, de kinderen naar bed gebracht, en je wilt niets liever dan met rust gelaten worden en met de pootjes omhoog. Je had wel met jezelf afgesproken te gaan sporten, maar geen vezel in je lijf heeft…

Goede zelfzorg tijdens de decembermaand.

Druk druk druk!! De Decembermaand is een leuke en gezellige, maar ook vaak drukke maand. Zowel zakelijk als privé. Juist wanneer er amper tijd lijkt te zijn, is een goede zelfzorg ontzettend belangrijk. Ondanks dat iedereen dat weet, is goed voor jezelf zorgen vaak één van de…

Burn out klachten onder Jonge werknemers.

Hoewel er over de Burn-out als diagnose veel discussie is, zien wij bij InspiratieLoods “burn-out” vooral als een containerbegrip. Het omhelst allerlei verschillende symptomen als; uitputting, somberheid, angst, maar ook; een korter lontje, verminderd geheugen en een slechtere zelfzorg behoren tot de lijst signalen die passen bij…

Ben je benieuwd of wij je kunnen helpen?
Stuur ons dan een berichtje