We kijken er allemaal naar uit, maar voordat we met een goed boek onder een palmboom zitten, de kinderen worden vermaakt door een recreatieteam en je eindelijk geniet van de welverdiende rust, is het eerst, zo blijkt uit onderzoek, nog even stressen geblazen. We noemen de stress gekoppeld aan je vakantie: vakantiestress. Wat is het, en wat kan je er zelf aan doen? We leggen je hieronder graag alles uit over vakantiestress en delen enkele tips met je. 

Vakantiestress

Het CNV toonde aan in een onderzoek dat alleen al bij de aanvraag van het verlof 1 op de 6 mensen stress ervaart. Wordt het goedgekeurd, Onderlinge afstemming met collega’s en wensen van de werkgever. Je kent het wel. In sommige gevallen beslist werkgever in welke periode men op vakantie mag. Dit leidt bij 45% van de ondervraagde tot irritatie.

Vervolgens zijn het vinden van de juiste bestemming, accommodatie en het klimaat belangrijke zaken om onrustig van te worden. Eenmaal op de plek van bestemming geeft 20% van de vakantiegangers aan stress te ervaren bij het thema Wifi verbindingen op de plaats van bestemming.

Voor de echte stresskippen onder ons dus al genoeg voer voor een paar windeieren en slapeloze nachten. Enerzijds grappig bedoeld, maar slaapproblemen worden wel degelijk gerapporteerd in aanloop naar de vakantie. Zo zegt bijna de helft van de vrouwen slechter te slapen in aanloop naar de vakantie, 1/3 derde van de stellen heeft voorafgaand ruzie over de vakantie. Een belangrijk irritatiepunt is de hoeveelheid spullen die mee moeten. irritatie en dus stress over het inpakken van de koffer en auto wordt de voet gevolgd door de stress die hoort bij het schoon en veilig achterlaten van het huis. 

TIP: resultaten uit onderzoek tonen aan dat mensen die last-minute inpakken minder last hebben van stress. Daarnaast kan het huis achterlaten makkelijker worden door te doen alsof je thuis bent. Met smart verlichting en zelfs gordijnen kan je alles aan/uit of open en dicht doen.

Hoewel wij dus allemaal uitkijken naar de vakantieperiode levert het ons bij aanvang toch stress op? Nog even los van de ‘verplichte’ bezoekjes \aan opa’s en oma’s, de zorgen om de paspoorten en de pin mogelijkheden in het buitenland is er iets wat nog meer stress oplevert…….

Kennismaken?

Gebrek aan routine

Routine is de grootste boosdoener. Althans, het gebrek er aan. onderbreken van de dagelijkse routine blijkt namelijk de belangrijkste factor als het gaat om vakantiestress. We stappen uit ons ritme, de kinderen zijn vrij, we hoeven niet meer naar ons werk en zoeken naar een andere invulling van de dag. Mensen gaan overwegend minder op veranderingen, daarbij is verandering in de dagelijkse routine geen uitzondering. 

Nuttig bezig zijn

Zelfs onze vakantie moet nuttig besteed worden. “nu we er eenmaal zijn” moet er optimaal genoten worden, moeten we wel even die middeleeuwse tempel zien etc. etc.
Eenmaal op vakantie blijkt dat 40% van de 65-minners zijn/haar werk meeneemt op vakantie. ‘slechts’ 3% van de partners geeft aan dat geen enkel probleem te vinden.
Hierbij luidt het advies; telefoon uit. En als het echt niet anders kan: beperk het gebruik tot een half uurtje in de ochtend.
Cliché of niet, maar doe alleen waar je zin in hebt. Ga niet plichtmatig het gedroomde lijstje bezienswaardigheden af. 

Heb ik last van stress?

Wil je weten wat stress is en hoe je stress bij jezelf kan herkennen? Lees er alles over in ons blog over stress en over de symptomen

Meer weten over InspiratieLoods?

Nieuwsgierig naar onze werkwijze of wat we als InspiratieLoods voor je kunnen betekenen?

Vragen of kennismaken? Neem dan gerust contact met ons op via het contacformulier. 

Contact