Stress symptomen

Stress symptomen! er zijn er teveel om op te noemen. Een groot deel van onze symptomen gaan vrijwel ongemerkt aan ons voorbij, of we leggen niet direct de link met stress. Dat geeft ook helemaal niet want,  ‘Stress ervaren’ is iets heel normaals en gezond. Pas als de stressklachten steeds erger worden en langer aanhouden kan stress overgaan in chronische stress. Chronische stress kan nadelige gevolgen hebben voor je gezondheid op lange termijn en op korte termijn resulteren in wat we noemen een burn out.

Wat is stress

Zoals gezegd, stress ervaren is heel normaal en is een gezonde reactie van ons lichaam. Stress zorgt ervoor dat we net dat beetje extra kunnen tijdens het sporten, op ons werk of tijdens een belangrijke meeting. Het geeft je net dat beetje meer brandstof om goed te kunnen presteren. Is het niet alleen dat ‘spannende gesprek’ maar heeft de stress een meer structurele vorm, dan raakt ons lichaam uit balans. Dit zorgt voor allerlei klachten. Als je meer wil weten over stress verwijs ik je naar dit artikel.

 

[ba_icon_box icon=”%%273%%” title=”Wat is stress” description=”Lees in dit artikel alles over stress” _builder_version=”4.8.2″ _module_preset=”default” background_color=”#D6D6D6″ link_option_url=”www.inspiratie-loods.nl/wat-is-stress/” border_radii_box=”on|394px|394px|394px|394px”][/ba_icon_box]

Stressklachten

Het zweet breekt je uit, kan alleen nog maar janken, raakt somber en wordt angstig! Herkenbaar? Ben je ook nog eens compleet uitgeput? Dan heb je waarschijnlijk te maken met een burn-out.
Een burn-out is een gevolg van chronische/ongezonde stress. Dat dit gebeurd is vervelend, maar kan gebeuren! ons systeem geeft duidelijke signalen af. Gelukkig doet hij dat ook in eerdere fases, soms is het overduidelijk dat het gaat om een stress, heel vaak blijven de signalen onopgemerkt of wordt er geen link gelegd naar stress.

Symptomen

Stresssymptomen uiten zich zoals gezegd op meerdere manieren en bij iedereen anders. Om je te helpen stress eerder te herkennen hebben wij een verdeling gemaakt tussen; lichamelijke symptomen, Stress symptomen in gedrag, Stress symptomen van ons psyche,

Lichamelijke stress symptomen:

Hoewel stress vaak gezien wordt als iets wat zich afspeelt ’tussen de oren’ uit stress zich uiteraard ook fysiek. Je kan bijvoorbeeld denken aan:
– Nekklachten
– Hartkloppingen
– Duizeligheid
– Kortademig
– Hoofdpijn
– Diarree
– Druk op de borst

Stresssymptomen in gedrag:

Juist wanneer we onder druk staan en stress ervaren kunnen we dat terug zien in ons handelen. Wellicht komen een aantal symptomen jou herkenbaar voor als je terugdenkt aan een stressvolle periode;
– Roken
– Meer drinken
– Terugtrekken
– Ongeduldiger
– Nagelbijten
– Impulsiever
– Meer ‘domme ongelukjes’

stress symptomen ‘psyche’:

Als onze bovenkamer het even wat zwaarder krijgt door stress dan kan je dat merken aan de volgende symptomen:
– Overgevoelig voor prikkels
– Gejaagd gevoel
– Schrikachtig
– Emotioneler
– Onzekerheid

Stress Symptomen

Cognitieve stress Symptomen

Ook wel verstandelijke symptomen genoemd. Mogelijk herken je, ook uit deze lijst, wel wat ‘klachten’. Hetgeen opzichzelf dus helemaal niet erg hoef te zijn. Zolang ze maar van voorbijgaande aard zijn en ze zich niet opstapelen:
– Verstrooidheid
– Verminderde concentratie
– Piekeren
– Vergeetachtig
– Desinteresse
– Prioriteiten verwarren
– Dingen constant kwijtraken.

Belangrijk advies

Stress kan een behoorlijk vervelende impact hebben op je leven. Herken je behoorlijk aantal van de symptomen uit bovenstaande lijst? Neem dan contact op met iemand die je kan begeleiden om te onderzoeken waar de stress vandaan komt en wat je er zelf aan kan doen. Over het algemeen is de regel: hoe eerder je erbij bent, hoe sneller de klachten ook weer verholpen zijn. 

Neem contact op met inspiratieLoods voor een vrijblijvend adviesgesprek.

Burn Out Zwolle

Doe de stresstest

Gratis en vrijblijvend 

een indicatie & advies

E-book stress InspiratieLoods

Download ons E-book

Inzicht in eigen stressbronnen

Praktische voorbeelden  & Opdrachten

Gratis E-book

 

 

Over InspiratieLoods

InspiratieLoods is jou persoonlijke burn-out coach in de regio Overijssel en Zwolle. Naast een psycholoog is ook een fysiotherapeut een vast onderdeel van het programma. Zij hebben zich volledig gespecialiseerd in stress klachten en kijken naar zowel fysieke- als mentale factoren die een rol spelen bij het ontstaan van de stress klachten.

Vrijblijvend Kennismaken

Om ervoor te zorgen dat je niet onnodig lang doorloopt met hinderlijke stressklachten, proberen wij zoveel mogelijk drempels weg te nemen. Zo bestaat er de mogelijkheid om vrijblijvend met ons kennis te maken. Dat kost, behalve een beetje vrije tijd, helemaal niks. Je krijgt de gelegenheid om vragen te stellen en wij kunnen hard op meedenken en je van advies voorzien.