Waarom we een kruidvat zijn als we stress hebben.

Sta je dan! Vuisten op tafel, de  lamp aan het plafond  schommelt nog wat na. Nogal overstuur en met het nodige onbegrip voorzie je je beeldscherm van een paar krachtige kreten en scheldwoorden om je niet veel later af te vragen ‘waarom? ‘

ken je die reclame van Cup a Soup nog? “NU EVEN NIET, KUNNEN JULLIE  DAN  HELEMAAL NIKS ALLEEN?!!. Stelletje $%^&$! 
Het werd  manager Sjors duidelijk allemaal een beetje teveel. Zo’n periode of opzichzelfstaand moment kennen we  denk ik allemaal.  Eventjes veranderd  je lont in een schietlont. 
Je bent kortaf, geïrriteerd en boos? 

 

Een kort lontje

Een kort lontje met irritatie of een woede uitbarsting als gevolg komt vaak voort uit een periode van veel drukte en weinig tijd om  je op te laden. Een stressvolle periode dus.
Doordat je systeem niet meer oplaad, raakt hij gedurende zo’n periode  overbelast en maakt het overuren. Je gaat dan het gevecht aan en wil alles tot een goed  einde brengen (overleven). Alles wat er dan, van buiten af, op je af komt wordt dan door jou (onbewust) gezien als een bedreiging en je  wordt boos. Dit is een natuurlijke reactie en een strategie om te ‘overleven’.

Een korter lontje en stress

Soms is het korter lontje van structurelere aard en zit het hem, zo gezegd, meer in de aard van het beestje en is  men mogelijk gewoon wat opvliegend van karakter. Echter, in de meeste gevalllen en zeker wanneer een korter lontje pas iets is van de laatste tijd, is het waarschijnlijker dat je een schietlont bent door de stress.

Wil je meer weten over stress? Klik dan hier
Wil  je meer weten over stress  symptomen/signalen klik dan hier

Wat kan ik doen aan mijn korte lontje?

Het korte lontje is slechts een uitingsvorm van stress. Om je schietlont en kruidvat onschadelijk te maken zul je dus aan de slag moeten gaan met de zaken die je stress opleveren. Soms is het nemen van meer ruimte, het doen van een leuke hobby of het uitvoeren van een ontspanningsoefeningen voldoende. Ook kun je denken aan yoga of bijvoorbeeld wandelen. Heb je dat allemaal al geprobeerd of lijkt dan is het verstandig om de hulp in te schakelen  van een specialist.
Bij inspiratieLoods kan je vrijblijvend kennismaken met de coaches. Ze geven je direct een persoonlijk advies.

Burn Out Zwolle

Doe de stresstest

Gratis en vrijblijvend 

een indicatie & advies

E-book stress InspiratieLoods

Download ons E-book

Inzicht in eigen stressbronnen

Praktische voorbeelden  & Opdrachten

Gratis E-book

 

 

Over InspiratieLoods

InspiratieLoods is jou persoonlijke burn-out coach in de regio Overijssel en Zwolle. Naast een psycholoog is ook een fysiotherapeut een vast onderdeel van het programma. Zij hebben zich volledig gespecialiseerd in stress klachten en kijken naar zowel fysieke- als mentale factoren die een rol spelen bij het ontstaan van de stress klachten.

Vrijblijvend Kennismaken

Om ervoor te zorgen dat je niet onnodig lang doorloopt met hinderlijke stressklachten, proberen wij zoveel mogelijk drempels weg te nemen. Zo bestaat er de mogelijkheid om vrijblijvend met ons kennis te maken. Dat kost, behalve een beetje vrije tijd, helemaal niks. Je krijgt de gelegenheid om vragen te stellen en wij kunnen hard op meedenken en je van advies voorzien.