Wat is hyperventilatie

We kennen allemaal het klassieke beeld van iemand die in een zakje aan het ademen is. Deze beeldvorming heeft er bij veel mensen toe geleid dat hyperventilatie als iets heel ernstigs gezien wordt. Dat beeld is onterecht, maar wat is hyperventilatie dan? Als we het woord opknippen in ‘hyper’ en ‘ventilatie’ helpt dat wellicht bij de uitleg. 

Je kent de term hyper wellicht bij mensen met suikerziekte (diabetes red.). Bij Diabetes is er van een ‘hyper’ sprake van een te hoog suikergehalte in het bloed. Een ander voorbeeld is als men zich ‘hyper’ voelt. Dat staat uiteraard voor  ’te druk’, kortom Hyper = te veel of te hoog

Ventilatie is een medische term om de ademhaling weer te geven. 

Hyper + ventilatie = een te hoge ademhaling. 
Wellicht, als wij het zo schetsen, valt het wel mee. En dat is ook wel een beetje de bedoeling, want hyperventilatie op zich kan geen kwaad.

Hoe ontstaat hyperventilatie

Stress/spanning en/of angst zijn veelal de oorzaken van een te hoge of diepe ademhaling. Hierdoor raakt de verhouding zuurstof en Co2 verstoord. Die verstoring kan zich uit zich in benauwdheid, duizeligheid, tintelingen en een droge mond zijn enkele voorbeelden van symptomen die optreden bij hyperventilatie.

Wat kan ik doen bij hyperventilatie

In onze vorige blog over de ademhaling beschreven we al een simpele oefening en een aantal apps om je ademhaling te ‘normaliseren’ (klik hier).

Ook helpt een oefening als; adem 3 seconden in en 6 seconden uit prima als u een aanval voelt opkomen. 

Verder; 

  • Probeer afleiding te zoeken 
  • Schrijf situaties op wanneer u last krijgt van hyperventilatie en maak deze bespreekbaar met een goede vriend(in) of professional
  • Ga, met een professional, op zoek naar de kern van het probleem van dit signaal

Hyperventilatie als  signaal en symptoom

Ademhalingsoefeningen helpen tot op zekere hoogte, maar zijn uiteindelijk niet de oplossing bij vaker terugkerende hyperventilatie klachten. De oorzaak van de verstoorde ademhaling zit hem vaak in spanning, stress of angst. Belangrijk is dus om het niet bij het doen van oefeningen te laten, maar ook op zoek te gaan naar de bron van het probleem.

De oefeningen zijn in dergelijk geval meer een doekje voor het bloeden.
Kijken naar de bron levert je op lange termijn betere resultaten.

Wil je meer weten n.a.v. dit verhaal? Of benieuwd wat InspiratieLoods kan doen voor iemand met een te hoge ademhaling? Klik dan op de link hieronder:

 

InspiratieLoods

Ervaar je klachten als hyperventilatie, duizeligheid of andere stress klachten of burn out verschijnselen? Wellicht kunnen wij bij InspiratieLoods met je mee denken. Onze programma’s’zijn er alleen voor mensen die stress ervaren. Daardoor hebben wij ons volledig gespecialiseerd in het fenomeen ‘stress’.
Wil je meer weten over Inspiratie Loods, neem dan gerust contact op, of neem een kijkje op onze website.