Hoe herken je een burn-out

Een burn out is onlosmakelijk verbonden met stress.  Een periode van langdurige stress gaat altijd vooraf aan een burn-out.

Vrijwel altijd staat er vermoeidheid of zelfs uitputting op de voorgrond. Daarnaast geeft iemand met een burn-out vaak aan emotioneler te zijn en erg overprikkeld.

Dat wil echter niet persé zeggen dat je ook daadwerkelijk een Burn out hebt (of krijgt) Een burn out gaat gepaard met veel stress klachten en uit zich bij iedereen anders. Daarom is het iets te voorbarig om a.d.h.v. die signalen te stellen dat ook jij daar last van hebt. 

Burn out

‘Burn-out’ is een algemene geaccepteerde term voor iemand die opgebrand is en vaak het resultaat van een langdurige disbalans tussen energiegevers en energievreters. Waar veel stressvolle situaties van voorbijgaande aard zijn (spannend gesprek, wedstrijd of het geven van een presentatie) is er bij het krijgen van een burn out sprake van ‘chronische stress’. Een drukke baan, druk sociaal leven en hoge verwachtingen zijn voorbeelden die een meer structurele aard hebben en ervoor kunnen zorgen dat met opgebrand raakt.

[ba_card use_icon=”on” icon=”%%147%%” title=”Hoe herken ik stress” description=”Lees er alles over in het volgende blog….” use_button=”on” btn_spacing_top=”11px” _builder_version=”4.6.5″ _module_preset=”default” custom_button=”on” link_option_url=”https://www.inspiratie-loods.nl/hoe-herken-ik-stress/”][/ba_card]

Burn out in het kort

– Iedereen kan een burn out krijgen. 

– Symptomen van een burn out en van een depressie komen overéén. Het grootste verschil zit hem in het “kunnen” en “willen”. Bij een burn out wil iemand heel graag maar lukt het niet. 

– Hoewel werk vaak als hoofreden gegeven wordt bij het krijgen van een burn-out, spelen er ten allertijden veel meer factoren een rol. als; eigen gedrag, overtuigingen, (belastende) thuissituatie en bijvoorbeeld leefstijl. 

– een gedragsmatige interventie onder begeleiding van een specialist, werkt prima tegen de bestrijding. 

– Hoewel het tegenstrijdig voelt als je uitgeput bent, is het doen van leuke dingen waar je energie van krijgt één van de oplossingen. 

Burn out en werk

Wie de literatuur er op na slaat zal komen tot de volgende constatering; Een burn out wordt niet als een medische diagnose, maar als een ‘beroepsfenomeen’ gezien. Het fenomeen treedt op bij chronische werkstress. Daarmee wordt een burn out gerelateerd aan werk. Wij willen dat echter wel een beetje nuanceren door te stellen dat er naast factoren op het werk natuurlijk altijd een factoren als; eigen gedrag, thuissituatie en bijv. leefstijl een rol spelen bij het ontstaan van stress. Wat ons betreft is werk dus wel een belangrijke factor, maar zeker niet de enige….

Heb ik een Burn out

Om daar een eenduidig antwoord op te krijgen duiken we wederom in de literatuur. In de multidisciplinaire richtlijn overspannenheid en burn out, wordt over een burn out gesproken wanneer men voldoet aan de volgende 6 criteria:

  1. Ten minste drie van de volgende acht spanningsklachten zijn aanwezig: moeheid, gestoorde of onrustige slaap, prikkelbaarheid, niet tegen drukte of herrie kunnen, emotionele labiliteit, piekeren, zich gejaagd voelen, en concentratieproblemen.
  2. De stresshantering schiet tekort; de persoon kan het niet meer aan en heeft het gevoel de grip te verliezen.
  3. Er bestaan belangrijke beperkingen in het beroepsmatig en/of sociaal functioneren.
  4. Er is geen sprake van een psychiatrische stoornis.
  5. Gevoelens van moeheid en uitputting staan op de voorgrond
  6. De klachten zijn meer dan zes maanden geleden begonnen.

Voldoe je alleen aan criteria 1 t/m 4 dan is spreekt men van overspannenheid.

Heb ik een burn out?

 Hoe herken ik een Burn out?

Zoals ook in de criteria beschreven staat vermoeidheid en/of het gebrek aan energie duidelijk op de voorgrond. Je beland niet van de ene op de andere dag in burn out. Vaak zijn de eerste signalen veel minder duidelijk en soms tijdelijk. Als de stress langduriger aanwezig is worden de signalen, ook voor je omgeving, steeds duidelijker. vaak ook voor je omgeving. Je krijgt een korter lontje, slaapt slechter, kan je niet meer goed focussen en kan slecht tegen veel prikkel. In een uitgebreid artikel over stress signalen gaan wij hier verder op in.

Burn Out Zwolle

Doe de stresstest

indicatie & advies

E-book stress InspiratieLoods

Download ons E-book

Inzicht in eigen stressbronnen

Praktische voorbeelden  & Opdrachten

Gratis E-book

 

 

 

Hulp bij burn out of stress?

Voldoe je aan de criteria? Dan is het antwoord volmondig ja! Het is goed om die situatie contact op te nemen met specialisten die je goed kunnen begeleiden bij de zaken waar je tegen aanloopt. Ook als je twijfelt, je niet direct voldoet aan de criteria, maar wel last hebt van stress is het goed om contact op te nemen met een professional.

 

 

[ba_icon_box icon=”%%153%%” title=”Kunnen wij je helpen?” description=”Stuur ons een bericht en we staan binnen 24 uur te woord.” icon_color=”#9eaf91″ icon_width=”99px” icon_size=”45px” icon_spacing=”0px” _builder_version=”4.6.5″ _module_preset=”default” background_color=”rgba(0,0,0,0)” transform_translate=”2px|0px” custom_margin=”-99px||||false|false” custom_margin_tablet=”” custom_margin_phone=”-99px||||false|false” custom_margin_last_edited=”on|phone” animation_style=”zoom” link_option_url=”www.inspiratie-loods.nl/contact” border_color_all_icon=”#333333″ border_width_all_box=”0px” border_color_all_box=”#333333″][/ba_icon_box]