‘Natuurlijk adem je nog. Dat wordt gelukkig allemaal door ons brein geregeld. Automatisch en gratis. Hoef je niks voor te doen! Van ‘de normaalste zaken in de wereld’ is je ademhaling misschien wel het normaalst. een constante…
Toch is het zo dat onze ademhaling zich aanpast gedurende een dag. Diepe, rustige ademhaling tijdens de slaap, een hoge oppervlakkige ademhaling bij het sporten en een verstokte ademhaling bij een te hoog opgelopen spanning. In de komende twee blogs staan we stil bij onze ademhaling.

Hyperventilatie?

Stilstaan bij je ademhaling is goed om meerdere redenen. zo heeft onze ademhaling bijvoorbeeld invloed op verschillende processen in ons lichaam. O.a. de spijsvertering, bloeddruk en stress worden beïnvloed door onze ademhaling.
Een te hoge cq. oppervlakkige ademhaling leidt tot een disbalans in de verhouding O2 en Co2. We hebben het in dit geval dan over hyperventilatie ‘hyper’ (te veel) en ‘ventilatie’ ademhaling.
Deze disbalans kan leiden tot veel ‘vage klachten’; hoofdpijn, duizeligheid, kramp angst, een opgejaagd gevoel, angstig of chronische vermoeidheid. 

Heb ik last van hyperventilatie? 

Herken je één of meerdere van de bovenstaande signalen? Mogelijk heb je last van hyperventilatie. Het loont dus om eens te kijken hoe het is met je ademhaling. Als je bijvoorbeeld regelmatig duizelig bent, wil dat niet altijd zeggen dat er iets mis is. Soms kan het voldoende zijn om eens gericht bezig te gaan met je ademhaling.

Buikademhaling

Zit je ademhaling hoog? probeer eens om dieper en rustiger te gaan ademen. Dit doe je door meer vanuit je buik en/of middenrif te ademen.

Dat vergt soms even oefening (en discipline) alvorens het lukt, maar het loont! Als één van de weinige autonome systemen kan je de ademhaling zelf sturen en  is een zeer effectief middel om o.a. je hartslag en je stresslevel verlagen.

Er zijn talloze oefeningen te vinden op het internet die je kunnen begeleiden bij je ademhaling en ontspanning. InspiratieLoods heeft een aantal goede apps voor je op een rijtje gezet.

Apps voor een betere ademhaling: 

  • NFP- Adem  (Download hier Android en IOS)
  • Universal Breathing – Pranayama (IOS)
  • Mindfulness Coach VGZ (Android)

Oefening bij Hyperventilatie 

Je ademhaling heb je altijd bij je en is een goede graadmeter voor spanning en rust. Het kan dus geen kwaad om af en toe je werkzaamheden te onderbreken en bewust met je ademhaling bezig te gaan. dergelijke apps, maar ook een eenvoudige oefeningen als; je ademhaling tellen;

Bijvoorbeeld;
3 tellen inademen
2 tellen vasthouden
5 tellen uitademen 

Kunnen helpen bij het verlagen van je ademhaling en bij ontspannen. Lig je thuis in bed, ben je onderweg of op je werk? De oefening als hierboven beschreven kan je overal toepassen.

Succes met oefenen!

In de volgende blog (2/2) gaan we verder in op ademhaling. Wat als je ademhaling structureel te hoog is? En wanneer is er sprake van hyperventilatie?

Meer weten over ademhaling? Last van een opgejaagd gevoel of andere stress gerelateerde klachten? Neem dan eens een kijkje op onze website of plan direct een gratis en vrijblijvend Kennismakingsgesprek.